Cheia cunoasterii

„Vai voua, invatatorilor de Lege! Ca ati luat cheia cunostintei; voi insiva n-ati intrat, iar pe cei ce voiau sa intre i-ati impiedecat.” (Luca 11, 52)

Oare am putea sa inlocuim termenul „cunostintei” cu „cunoasterii”? Atunci ar suna cam asa: „Vai voua, invatatorilor de Lege! Ca ati luat cheia cunoasterii; voi insiva n-ati intrat, iar pe cei ce voiau sa intre i-ati impiedecat.” (Luca 11, 52)

Parca suna total diferit! Cheia cunoasterii Adevarului Divin! Am ascultat aceasta pericopa evanghelica in urma cu doua zile si mi s-au aprins luminitele de bord instantaneu.

Poate ati auzit de citatul :”Knowledge is power”, tradus „Cunoasterea este putere”. Il auzisem de multe ori dar nu eram constient de valoarea lui pana cand nu l-am auzit pe Bruce Lipton spunand negatia: „lack of knowledge is lack of power”, tradus ca „lipsa cunosterii inseamna lipsa puterii”. Este unul din acele momente cand zidurile mentale construite de limitari cad mai spectaculos decat cladirile daramate prin implozie in Las Vegas sau decat constructiile mentale ale arhitectilor din Inception!

„Lipsa cunosterii inseamna lipsa puterii”. Ce afirmatie puternica! Cata greutate poate fi continuta in cateva cuvinte. Unde este cheia cunoasterii? Cine ne impiedica la cunoastere? As fi tentat sa spun ca preotii si religiile lumii sunt principalii responsabili de raspandirea ignorantei si a limitarii. Insa mi-am construit recent (si lucrez la perfectionarea lui permanent) un obicei de a privi cat mai profund toate aspectele existentei. Nu preotii si nu religiile lumii sunt responsabili pentru ignoranta si lipsa de cunoastere. Ei doar o incurajeaza, o sustin si o mentin. Nu ii judec sau macar incerc sa nu ii judec.

Responsabil pentru limitarile proprii este fiecare individ in parte. Acceptand dogma, acceptand adevarurile altora si facandu-le ale tale fara sa le digeri suficient. Este foarte usor sa dai vina pe preoti sau pe oricine altcineva din exterior. Mai greu este sa iti asumi responsabilitatea pentru propria evolutie spirituala.

Carturarii au luat cheia cunoasterii, ei nu au intrat dar nici pe noi nu ne-au lasat sa intram. Intrebarea este insa: au luat ei oare singurul exemplar din cheia cunoasterii? Mai exista chei ale cunoasterii? Exista oare o cheie a cunoasterii pentru fiecare dintre noi potrivita nivelului nostru de evolutie? Cu siguranta, raspunsul este DA!

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s