Transmiterea neschimbata a traditiei apostolice in Biserica Ortodoxa

Biseria Ortodoxa afirma ca ea este pastratoarea traditiei neschimbata a traditiei apostolice de peste 2000 de ani exact asa cum au lasat-o Sfintii Apostoli.

Cuvantul cheie aici este „neschimbata”. Asa ceva suna ca total imposibil in urechile mele, de la Apostoli si pana in prezent traditia a trecut prin sufletele si mainile a zeci, sute de generatii de teologi care au fost preocupati permanent sa nu sminteasca mintea bietului mirean.

Numai in ultimele doua luni am auzit chiar in blogosfera ortodoxa, pe blogul lui Saccsiv, despre cenzurarea Prohodului din Vinerea mare si in urma cu ceva timp, in direct si live la Trinitas TV, un ierarh cenzura lectura unui diacon sau preot la sarbatoarea Sf. Parascheva. Sunt doar doua exemple banale, din viata curenta, cand dispunem de mijloace moderne de comunicare si avem marturii despre transmiterea absolut neschimbata a traditiei… ce sa mazicem atunci de primii ani ai crestinismului? sau de vremurile de dupa Constantin cel Mare, cand afluxul de crestini proaspat convertiti ii ingrijora pe capii bisercii??

Anunțuri

7 gânduri despre „Transmiterea neschimbata a traditiei apostolice in Biserica Ortodoxa

 1. Ortodoxia ramane neschimbata chiar daca in de 200 de ani se cenzureaza in ascuns cartile de cult si literatura de spiritualitate. Insa, cel putin pana acum, chiar dupa un secol de ecumenism, in invatatura de credinta ortodoxa nu s-a schimbat nimic.

  In ce consta cenzura? In scoaterea sau inlocuirea termenilor care fac referinta la evrei si crimele lor contra crestinilor. In ce priveste scrierile patristice ele sunt „cenzurate” prin selectia facuta pentru publicare sau traducere.

  Apoi, este bine sa intelegem cine face aceasta cenzura. Ea este girata de agenti infiltrati ai masoneriei si de ecumenisti.

  Pr. Vasile

  1. Parinte Vasile,

   Bun venit pe blogul meu, nu ma asteptam sa primesc raspuns de la dvs. Va citesc comentariile de pe blogul Saccsiv, nu am putut intra in dialog acu dvs pe acel blog, pentru ca acolo sunt cenzurat.

   Despre cenzura, foarte probabil ca aveti dreptate cu agentii infiltrati ai masoneriei si ecumenistii, insa asta este doar interesul actual, sau al ultimilor sute de ani. Desi motivatiile au diferit de-alungul anilor, cenzura cred ca a existat permanent.

  2. Aseara am fost emotionat cand am vazut ca v-ati facut timp sa imi scrieti si nu am apucat sa analizez textul comentariului dvs. Acum, cu o cafea langa mine, recitind comentariul dvs am cazut putin pe ganduri. Dvs afirmati ca desi se cenzureaza pe ascuns carti de cult si literatura de specialitate, ortodoxia ramane neschimbata. In termenii mei simpli, desi ortodoxia se schimba ea ramane neschimbata. Este un punct de vedere sublim, in spirit Zen: Tao nu lupta niciodata, dar castiga intotdeauna. Cu alte cuvinte, va multumesc inca o data pentru postare si va mai astept cu raspusnuri la alte intrebari pentru teologi.
   O zi binecuvantata,
   Viorel

 2. De 200 de ani (cel putin) masoneria lucreaza la greu, intr-un fel sau altul. Ce spunea Pr. Vasile e corect si sa-ti spun de ce, desi au fost cenzurate diverse pasaje oameni cu frica de Dumnezeu, preoti, monahi … etc nu au tinut lucrurile respective sub tacere. Ortodoxia ramane neschimbata indiferent ce vor face pentru ca nu va lasa Dumnezeu ca adevarul sa nu iasa la suprafata. E normal ca unul sau altul pot sa incerce sa o modifice (asa cum se intampla pe vremea lui Arie) dar asa cum s-a intamplat atunci asa se va intampla si acum, va fi cineva care sa spuna adevarul. Bisericile pot cadea, asa cum au cazut catolicii spre exemplu, dar tot va ramane Biserica lui Hristos, cea care va dainui veacurile!

  Dumnezeu sa ne lumineze sufletele si sa ne pastreze in credinta!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s