De unde vine ura împotriva evreilor?

Am citit pe blogul lui Marius Cruceru o marturie impresionanta asupra Progromului din Iasi aici: http://mariuscruceru.ro/2011/06/29/de-ce-duminica-domnule-cruceru-de-ce-de-sfintii-apostoli-prof-dr-lucia-wald-sau-cum-mi-am-petrecut-eu-pogromul/#comment-66755.

Cu multi ani in urma, ma uitam la Lista lui Schindler, un alt film foarte puternic despre suferința evreilor. Într-una din scene, un copil de 7-8 ani, singur pe camp vede trecând aceste trenuri ale morții cu evrei si din propria ura, ridica degetul mijlociu către evrei. De atunci, am tot cautat sa aflu de unde a pornit ura împotriva evreilor, pot sa admit ca Hitler a fost un nebun, dar de ce au subscris atât de multi la ura lui împotriva evreilor. Am rămas cu sentimentul ca în toate aceste drame evreiești, ni se spune doar versiunea victimei însa nu știu ce anume din comportamentul victimei i-a atras o asemenea ura din partea agresorilor.

Cam in toate filmele despre Holocaust, ne sunt prezentați niște familii de evrei foarte decenți, cumpătați, oameni pe care nu ai cum sa nu ii iubești si apoi dintr-odată le apare steaua in piept si sunt trimiși cu trenurile morții spre lagăre. Întrebarea mea este de unde vina ura împotriva evreilor? Daca nu aflam răspunsul la aceasta întrebare, înseamna ca nu învățam lecțiile istoriei. Orice drama aduce cu sine doua tipuri de lecții, pentru victima și pentru agresor. Victima trebuie sa afle de ce si-a atras o asemenea ura, agresorul trebuie sa învețe cum de a fost posibil sa i se întunece mintea de ura. Daca vom prezenta aceste drame insistând ca numai agresorul are ceva de învățat, ma tem ca asemenea drame se pot repeta din nou.

Actualizare 10.09.2011: in seara asta mi-am dat seama ca stiam raspunsul la aceasta intrebare. Orice tip de ura, indiferent catre cine sau ce este indreptata, intotdeauna vine din suflet.

Anunțuri

4 gânduri despre „De unde vine ura împotriva evreilor?

  1. Atata timp cat codul penal interzice discutiile negative despre evrei si dezbaterea holocaustului,nu o sa se stie niciodata de ce a fost atata ura pe evrei…nu au rost discutiile pe aceasta tema,atata timp cat esti amenintat cu inchisoarea ..

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s