Iubirea care cere o justificare este falsa

Fragment din  Cartea despre Sex, Osho

Important este sa fiti plini de iubire. Sa spui ca cineva  are datoria sa isi iubeasca mamaeste gresit. Daca o mama ii cere copilului ei sa o iubeasca numai pentru ca ii este mama, aceasta invatatura este eronata. Iubirea care cere o justificare este falsa. Sa-i ceri copilului sa te iubeasca pentru ca esti tatal lui este gresit, caci ii impune acestuia o motivatie.

Iubirea este neconditionata; ea nu depinde niciodata de o motivatie. Daca o mama ii spune copilului ei: Te-am crescut atata vreme, te-am ingrijit, de aceea ai datoria sa ma iubesti”, ea ii ofera o justificare pentru iubirea lui; acesta este sfarsitul iubirii, chiar daca, fortat, copilul va pretinde ca o iubeste pentru ca este mama lui.

Invatatura referitoare la iubire nu inseamna sa oferiti motivatia iubirii, ci doar sa creati un mediu propice in care copilul sa se umple de iubire. O mama care ii spune copilului ei: „Iubeste-ma pentru ca snt mama ta”, nu il invata pe acesta sa iubeasca. Ea ar trebui sa-i spuna cu totul altceva: „Iubirea priveste viata ta, viitorul tau, fericirea de care te vei bucura. Trebuie sa ii iubesti pe toti cei care iti ies in cale, indiferent daca este vorba de o piatra, de o floare, de un animal sau de o fiinta umana. Nu obiectul iubirii conteaza, ci starea de iubire in general. Viitorul tau depinde de aceasta stare. Fericirea de care te vei bucura in viata depinde de iubirea pe care vei fi in stare sa o manifesti”

Anunțuri

2 gânduri despre „Iubirea care cere o justificare este falsa

  1. Daca toata lumea ar respecta cele zece porunci ar fi intr-adevar ceva minunat.
    „Iubeste pe mama ta si pe tatal tau” …parca asa scrie in Biblie, sau nu ?
    Osho n’a spus nimic nou, a crosetat floricele si pe fata si pe dos despre tot ce scrie in Biblie.

    1. Da, la fel se poate spune si despre Iisus, de fapt asa spuneau si carturarii si fariseii, ca Iisus nu a spus nimic nou, dar felul in care spunea ce spunea facea diferenta. Acesta se baza pe o intelegere tot mai profunda a chestiunilor de care vorbea. Osho nu a spus nimic nou, nimeni nu spune nimic nou, fiecare exprima nivelul lui de intelegere.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s