Viata ca un joc de sah

Cand eram mic, am invatat sa joc sah la fel cum am invatat sa inot, adica dupa ureche, privind si observand cum jucau altii. Nu mi-a placut in mod deosebit pentru ca trebuia sa gandesc prea mult si ma obosea chestia asta. Am si uitat de sah pana anul trecut, cand un foarte bun prieten m-a provocat sa joc sah pe Messenger. Nu am vrut sa il refuz, la vremea aceea aveam mare nevoie de sprijinul lui, asa ca mai de voie, mai de nevoie am inceput sa joc sah. La inceput, mi-am luat niste batalii crunte, ma mir si acum cum a supravietuit egoul meu acelro seri in care am jucat sah! Apoi,egoul mea m-a bagat in sedinta, mi-a zis: <bai, baiatule, nu se mai poate, pune mana si invata sah, prea luam bataie!>

Asa am descoperit www.sparkchess.com unde am inceput sa joc sah online impotriva computerului, devenind acum dependent aproape compulsiv de jocul de sah. Cand joci impotriva computerului, partea minunata este ca poti da „Undo” atunci cand gresesti. Apoi, computerul nu se supara niciodata cand faci asta si gandeste evident foarte rapid. Asa am ajuns sa meditez la sah si sa caut asemanari si deosebiri intre sah si … viata. Sa incepem cu asemanarile:

Deci, atat in sah cat si in viata, trebuie iti calzulezi foarte bine miscarile, sa nu te grabesti sa muti. scopul sahului este matul, asta nu trebuie sa uiti niciodata si evident ai nevoie de strategie, partea asta a fost si este cea mai grea pentru mine, sunt imprastiat din fire si am mult de lucru la acest aspect. Cand pierzi o partida de sah, sa nu pierzi si lectia care ti-a fost predata. Cand termini o viata, iti analizezi bunele si relele si te pregatesti pentru urmatoarea „partida”. Cu cat devii mai bun, cu atat vei atrage „adversari” tot mai puternici. O chestie care mi-a venit in minte acum cateva zile si pe care nu am terminat-o de rumegat, a venit de la intrebarea computerului: alb sau negru? Cand incepem o noua „partida” aici pe Pamant, oare alegem sa jucam cu „albele sau cu negrele” sau suntem „desemnati de computer”?

Mai interesante sunt deosebirile: in sah, si tu si adversarul porniti cuacelasi set de piese, diferenta intre voi este de experienta si de iscusinta. In viata nu prea e asa, „seturile de piese” cu care jucam difera semnificativ. O alta diferenta este ca in sah, ai voie sa faci o singura mutare apoi trebuie sa iti astepti adversarul sa mute care are voie sa faca tot o singura mutare. Ei bine, in viata, „adversarul” nostru face mai multe mutari decat putem duce noi…

Anunțuri

Un gând despre „Viata ca un joc de sah

  1. Nimic nu e intamplator. Nu exista „mai mult decat putem duce”. Ni se da exact ce meritam si pe masura noastra. In fapt ne dam singuri, sunt cauze produse de noi in prezent sau in trecut.
    Gresesc?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s