Manelele si Ortodoxia – asemanari si deosebiri

La prima vedere, s-ar parea ca singura asemanare sau legatura intre manele si ortodoxie poate fi gasita la petrecerile de botez si mai ales la nunti, insa, dupa cum veti vedea in acest articol, in unele aspecte esentiale, manelistii s-au inspirat mai mult sua mai putin constient din ortodoxie.

1. Teza centrala: Sa moara toti dusmanii mei!”

Mi-am stors de multe ori creierii sa gasesc sursa inversunarii cu care manelistii canta in ciuda si in disperarea dusmanilor lor. Cred ca aceasta sursa este in dogma ortodoxa referitoare la vrajmasi. Daca veti deschide orice carte ortodoxa, vrajmasia cu diavolul este la loc de cinste. Tot ce face manelistul face in ciuda vrajmasiilor, in ciuda dusmanilor

2. Decoratiunile: Aur, cat mai mult, cat mai greu, cat mai ostentativ

Din pacate, aici constat cu regret ca traditia apostolica s-a transmis total neschimbata in Biserica Ortodoxa. Priviti manelisti de top si arhierei ortodocsi, oare nu este evidenta ostentatia cu care se poarta aurul masiv la gat atat pe grumazul profan cat si pe cel al preacuviosului, preasfintitului, al inalt preasfintitului? Oare Sf. Apostol Pavel si Petru purtau cruci grele de aur la gat? Ori ma insel eu ori ceva s-a modificat in aceasta Sfanta Traditie.

3. Dedicatii vs pomelnice

Credinciosii ortodocsi platesc pomelnice, adica platesc preotul sa citeasca numele de botez al celor apropiati, vii sau adormiti. Aici manelistii incearca ceva asemanator, vezi dedicatiile de la petreceri. Sacru si profan.

4. Venituri neimpozabile

Nu sunt eu fara de vina, nu sunt demn sa arunc piatra, doar mai constat o asemanare, atat veniturile din dedicatii cat si cele dein pomelnice contribuie cam in aceeasi masura la PIB-ul Romaniei.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s