Pilda semanatorului – cateva ganduri

Duminica trecuta, in Biserica s-a citit Pilda Semanatorului, ca de obicei, am aflat la ceva timp dupa, mai spre seara. Recitind textul pildei si comentariul Sf. Ioan Gura de Aur la aceeasi pilda, am inceput sa ma gandesc si curand, m-am surprins din nou abordand problema din alt unghi.

Ev. Luca VIII, 5-15:

5. Ieşit-a semănătorul să semene sămânţa sa. Şi semănând el, una a căzut lângă drum şi a fost călcată cu picioarele şi păsările cerului au mâncat-o. 

6. Şi alta a căzut pe piatră, şi, răsărind, s-a uscat, pentru că nu avea umezeală. 

7. Şi alta a căzut între spini şi spinii, crescând cu ea, au înăbuşit-o. 

8. Şi alta a căzut pe pământul cel bun şi, crescând, a făcut rod însutit. Acestea zicând, striga: Cine are urechi de auzit să audă. 

9. Şi ucenicii Lui Îl întrebau: Ce înseamnă pilda aceasta? 

10. El a zis: Vouă vă este dat să cunoaşteţi tainele împărăţiei lui Dumnezeu, iar celorlalţi în pilde, ca, văzând, să nu vadă şi, auzind, să nu înţeleagă. 

11. Iar pilda aceasta înseamnă: Sămânţa este cuvântul lui Dumnezeu. 

12. Iar cea de lângă drum sunt cei care aud, apoi vine diavolul şi ia cuvântul din inima lor, ca nu cumva, crezând, să se mântuiască. 

13. Iar cea de pe piatră sunt aceia care, auzind cuvântul îl primesc cu bucurie, dar aceştia nu au rădăcină; ei cred până la o vreme, iar la vreme de încercare se leapădă. 

14. Cea căzută între spini sunt cei ce aud cuvântul, dar umblând cu grijile şi cu bogăţia şi cu plăcerile vieţii, se înăbuşă şi nu rodesc. 

15. Iar cea de pe pământ bun sunt cei ce, cu inimă curată şi bună, aud cuvântul, îl păstrează şi rodesc întru răbdare. 

Comentariile ar trebui sa fie de prisos la aceasta pilda tinand cont ca insusi Mantuitorul a explicat pilda Apostolilor sai si aceste explicatii au ramas consemnate in Biblie. Totusi, in mintea mea au aparut cateva intrebari:

De ce Semanatorul arunca samanta si pe drum, si pe piatra, si intre spini? Nu e firesc sa stie Semanatorul ca samanta nu poate incolti nici pe drum, nici pe piatra, nici intre spini? Nu stie oare Semanatorul ca inainte de insamantare, terenul trebuie pregatit? Unde vrei sa insamantezi, se cuvine sa rupi spinii, sa sapi drumul daca vrei sa il transformi in parcela si sa scoti si stancile! Fireste ca Semanatorul stia acestea!

Dupa mai multe ore de framantat, mi-am dat seama ca Semanatorul insamanteaza parcela fiecaruia. Proprietarul parcelei este cel care este responsabil de curatarea pamantului si de pregatirea pentru insamantare. Cu alte cuvinte, Semanatorul isi face datoria: El arunca Samanta si acolo unde stie dinainte ca nu va rodi pentru ca cel caruia nu ii rodeste terenul sa nu poata spune ca Semanatorul nu a trecut si pe la el. Cu alte cuvinte, in aceasta pilda putem gasi inca un indemn la responsabilitate, similar cu cel din Pilda Fecioarelor. Sau, mai pe romaneste, Dumnezeu iti da samanta, dar nu iti si curata terenul. Asta este responsabilitatea fiecaruia in parte, sa isi pregateasca terenul pentru ca el sa rodeasca din Cuvantul lui Dumnezeu.

Acestea fiind spuse si scrise, va doresc spor la curatat si la pregatit terenul din inimile voastre!

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s