Despre dictatura ratiunii

Cele trei laturi: ratiunea, emotiile si instinctele
De la Osho am aflat despre cele trei laturi ale fiintei umane: ratiunea, emotiile si instinctele. Ele trebuiesc sa fie dezvoltate armonios, proportional, trebuiesc integrate in personalitatea noastra pentru a putea functiona in parametri „normali”. Daca le-am reprezenta grafic, cele trei laturi ar trebui sa construiasca un triunghi echilateral, sau sectiunea unei prisme perfecte. Atunci cand cele trei laturi ale prismei sunt in armonie si echilibru perfect, fascicolul alb de lumina care intalneste oricare dintre cele trei laturi este descompus in secventa arhicunoscuta, rogvaiv.

Este o mare provocare sa reusesti sa armonizezi aceste trei laturi, pentru ca fiecare din cele trei laturi isi doreste sa le domine pe celelalte doua. Conflictele care apar intre aceste trei laturi trebuiesc remediate rapid, altfel consecintele pot fi dramatice. In ultimii ani, am fost conditionati tot mai puternic prin mass media, prin educatia primita in scoala sau prin interactiunile cu semenii nostri sa ne dezvoltam false stari conflictuale interne intre latura noastra rationala si celelalte doua laturi, emotionala si instinctuala.

Mai jos voi scrie despre dictatura ratiunii care ne-a fost „vanduta” foarte agresiv in ultimii ani, dar, si noi suntem responsabili pentru ca am „cumparat-o” fara sa stam prea mult pe ganduri. „Divide et impera”, divide si cucereste, celebrul slogan este atat de adevarat in acest caz! Manipulatorii abili au reusit cu mare finete sa ne convinga sa acceptam starea conflictuala interna, trebuie sa ne plecam in fata lor pentru maiestria cu care au reusit acest obiectiv. In acelasi timp, trebuie sa ne trezim si sa ne facem curatenie in propria ograda, sa curatam programele negative care ne fac divizati inauntrul nostru si astfel mai usor de manipulat pentru cei cunoscatori. 

Dictatura ratiunii dauneaza grav artei conversatiei
Ratiunea pare sa aiba cea mai mare inclinatie catre dictatura si este cel mai frecvent latura dominanta intalnita azi pe Pamant, cel putin printre oamenii pe care ii intalnesc eu. Oamenii care sunt sub sclavia ratiunii sunt foarte usor de recunoscut, in primul rand dupa felul in care poarta un dialog: orice intrebare le adresezi, nici nu termini de formulat intrebarea si ei au deja un raspuns formulat. Nu conteaza ce ii intrebi, raspunsul iese automat pe gura lor. Probabil ca te-ai astepta ca in dictatura ratiunii sa ai de-a face cu un individ cerebral si bine calculat dar nu este cazul. Ratiunea care nu este echilibrata de instincte si emotii este vulnerabila si extrem de instabila.

Atunci cand dialoghezi cu individ armonios, echilibrat, intrebarea care pleaca de la tine este trecuta de interlocutor prin toate cele trei filtre, al ratiunii, al emotiilor si al instinctelor. Raspunsurile formulate sunt scurte, calme bine gandite. Daca vreti este ca la sah: incepatorii muta pripit, se grabesc, nu isi acorda timp sa calculeze consecintele actiunilor lor. Jucatorii experimentati analizeaza cu mare atentie mutarea adversarului, investigheaza optiuni de aparare si oportunitati de contra-atac. Mutarile lor par banale dar in cursul jocului, constructia strategiei va deveni evidenta.

Astfel, acolo unde ai de-a face cu dictatura ratiunii, raspunsurile iti vor veni rapid, pripit si iti va fi foarte usor sa depistezi nesiguranta in intelocutorul tau pentru ca motivele solide care l-au determinat sa sustina o cauza devin fragile in cateva secunde. Mintea gaseste argumente si pro si contra in orice discutie, de aceea se poate deplasa cu usurinta in ambele tabere. Astfel, persoanele la care s-a instalat dictatura ratiunii pot fi foarte nehotarate si sa se confrunte cu stari conflictuale interne atunci cand trebuie sa ia decizii majore. Atunci cand cred ca s-au hotarat definitiv asupra unei alegeri, foarte rapid isi schimba pozitia si aleg varianta opusa pentru ca in cateva minute sa revina din nou asupra deciziei. Nehotararea este un calvar care epuizeaza resursele mentale rapid. Cel mai adesea, latura instinctuala joaca feste ratiunii si ea este de fapt cea care ia decizia finala. Fiind reprimata, laturile emotionala si instinctuala au rabufniri ocazionale care se pot exterioriza prin pusee de plans, sau de ras uneori.

Conflictul dintre latura rationala si laturile emotionala si instinctuala
Spre exemplu, atunci cand avem un puseu de plans, o rabufinire a laturii emotionale puternic reprimata, latura rationala din noi este foarte revoltata si exasperata ca nu poate controla aceasta manifestare „nedemna” de ea. Ii spune ca o face de ras si ca este o rusine si puseul de plans este o dovada in plus ca merita sa fie reprimata pentru ca este nedemna. Cu alte cuvinte, latura rationala isi gaseste mereu argumente si justificari pentru dictatura pe care a instaurat-o: cum poti sa accepti sa convietuiesti cu latura emotionala care te poate face oricand sa lacrimezi sau cu latura instinctiva care ia decizii „fara o baza stiintifica adecvata”, fara nici un studiu prealabil. Latura noastra rationala a fost conditionata, instruita sa priveasca latura noastra impulsiva tot ca pe un afront. Am fost invatati sa cerem studii stiintifice pentru a ne justifica toate deciziile. Latura noastra rationala nu poate tolera alegerile facute pe baze sentimentale sau instinctive. Totul trebuie calculat, totul trebuie sa fie riguros, stiintific.

Dictaura ratiunii si latura sprituala
Este unul din domeniile mele preferate de observatie. Problema este pusa intermeni foarte simpli: avem un Dumnezeu, avem o viata de trait, la capatul ei avem doua optiuni: raiul sau iadul. Ce trebuie sa facem ca sa evitam iadul? Ce trebuie sa facem ca sa castigam raiul? Ce ii place lui Dumnezeu? Ce nu ii place lui Dumnezeu? La toate aceste intrebari, se gasesc raspunsuri bine fundamentate scripturistic incat totul devine clar. Dumnezeu devine o ecuatie cu nici macar o necunoscuta, individul cunoaste exact ce are de facut pentru a castiga raiul si mantuirea sufletului. Probabil ca moare convins ca raiul i se cuvine pe deplin iar cei care ii supravietuiesc nu ezita sa il catalogheze drept sfant pentru ca individul in cauza  a bifat toate obligatiile pe care le avea ca om trupesc.

Este o mare nebunie sa incerci sa il cuprinzi pe Dumnezeu cu mintea si una cel putin la fel de mare sa iti fundamentezi tarierea spirituala exclusiv pe scripuri, oricat de sfinte ar fi. Facand asta, iti anulezi orice experimentare autentica a maretiei divine care ti se reveleaza la un rasarit de soare sau prin bucuria unei ploi de vara. Incercand sa il cuprinzi pe Dumnezeu cu mintea si sa il inchizi intre paginile scripturilor vei reusi doar sa iti creezi un Dumnezeu fals, mort, lipsit de bucuriile vietii. Intalnesc frecvent oameni care par destul de convinsi ca au reusit sa gaseasca in Biblie raspunsuri la toate intrebarile despre Dumnezeu. Ei au aflat deja tot ce au de facut, pentru ei Dumnezeu reprezinta un capitol inchis, cu care nu isi mai bat capul cu intrebari existentiale. Au o relatie personala cu Iisus, l-au acceptat ca Mantuitor, l-au invitat in sufletul lor si problema mantuirii s-a rezolvat automat.

Situatia descrisa seamana cu cazul tipic al unui „sectar”, protestant, neoprotestant, penticostal sau orice cult crestin mai recent format, insa sablonul poate fi reprezentativ si pentru crestinii ortodocsi sau catolici.  In esenta, este o nevoie excesiva de control a laturii noastre rationale care incearca sa domine inclusiv trairea spirituala: cum ar putea sa lase o chestiune atat de importanta ca locul in care isi va petrece vesnicia sa fie decis de „nedemna” latura emotionala sau si mai grav, cum ar putea permite „murdariei” laturii instinctive sa puna in pericol castigarea raiului! Total inacceptabil!

Ghid de evadare din dictatura ratiunii
Chestiunea este simpla sau ar trebui sa fie cat mai simpla. Totul se reduce la reconciliere intre ratiune si emotii, intre ratiune si instincte. Invata sa faci loc in viata ta tuturor, si emotiilor, si instinctelor dar si ratiunii. Analizeaza-te permanent si observa raporturile dintre ratiunea, emotiile si instinctele tale. Observa cum fiecare dintre ele vine si pleaca de la panoul de control lasand locul alteia. Invata sa cultivi acceptarea, invata sa eviti condamnarea oricarei laturi din tine, oricat de nedemna sau de murdara iti poate parea. In acest fel, vei invata sa fii intreg, sa traiesti in armonie cu tine insuti si apoi cu intregul Univers.

 

 

 Pe locul doi, as plasa instinctele ca inclinatie spre dominant

Anunțuri

Un gând despre „Despre dictatura ratiunii

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s