Credinta adevarata vine din intelegere si nu din inspaimantare

Am gasit pe blogul lui Marius Cruceru acum mai mult timp un videoclip anti-avort, realizat de un predicator crestin, care realizeaza o serie de interviuri pe strada, cu oameni simpli. Ideea de baza este interesanta, o paralela intre numarul de oameni ucisi in Holocaust si numarul de vieti pierdute prin avorturi in Statele Unite.

Dar, spre final, ca orice predicator care se respecta, realizatorul face o demonstratie de forta a puterii sale de convertire. Are textele bine pregatite, intrebarile sunt puse in ordinea perfecta.

Pe la minutul 24:50

Reporter: Cum numesti o persoana care spune minciuni?

Individ: Mincinos

R: Tu spui minciuni?

I: Da, bineinteles

Reporter: Cum numesti o persoana care fura?

I: Hot.

R: Ai furat vreodata?

I: Da, bineinteles.

R: Reporter: Cum numesti o persoana care ia numele Domnului in ras?

I: Blasfemiator.

R: Ai luat vreodata numele Domnului in ras?

I: Da.

R: concluzie: esti un mincinos, un hot, un blasfemiator. In Ziua Judecatii, cand vei fi judecat dupa cele Zece Porunci, vei primi Raiul sau Iadul?

I: Probabil Iadul

R: Nu te preocupa chestia asta? Iadul?

I: Cred ca Dumnezeu imi va privi inima…

R: … si va vedea o mincinoasa, o hoata, o blasfemiatoare si o adulterina

I: …

R: DAR, in bunatatea lui Dumnezeu, stii ce a facut Dumnezeu pentru pacatosi ca mine si ca tine?

I: L-a trimis pe Fiul sau sa moara pe cruce pentru ca oricine crede in El, sa aiba viata vesnica si chiar de ar muri, sa nu piara niciodata.

R: Deci, trebuie sa faci doua lucruri: sa te pocaiesti si sa crezi in Iisus Hristos.

R: Deci, admiti ca esti un pacatos, un mincinos, un hot, un blasfemiator si un desfranat. In Ziua Judecatii cand Dumnezeu te va judeca pentru faptele tale unde crezi ca vei merge: rai sau iad?

I: Iad!

R: Iadul este Inchisoare fara Eliberare Conditionata [Prison without Parole 🙂 ]. Deci, IISUS HRISTOS ESTE CA O PARASUTA [29:40] de siguranta, trebuie sa tragi manerul acestei parasute inainte sa aterizezi in iad. Daca vei crede in Iisus Hristos, Dumnezeu va inchide cazul tau [dismiss your case] si iti va darui darul vietii vesnice [grant you the gift of everlasting life, ce bine suna in engleza 🙂 ].

Apoi, reporterul incheie cu cea mai tare afirmatie: Are logica ce iti spun? Does that make sense to you?

…..

Deci, sa o luam cu inceputul. Ma bucur ca avem o tentativa de convertire documentata video care va face analiza mult mai usoara. La prima vedere, totul are logica, mkes perfect sense: adica toti suntem mincinosi, blasfemiatori, hoti, desfranati si toti in Ziua Judecatii meritam Iadul, si fireste asta ne preocupa pe toti. Dar, Dumnezeu in maretia lui, ne-a daruit aceasta parasuta de siguranta, numita Iisus, [vezi minutul 29:40] care daca credem in El, ne va darui viata vesnica, dupa ce fireste, Dumnezeu a inchis cazul.

Gretos.  Total Gretos.

Cum poti sa crezi intr-un Dumnezeu care va face rabat de la Legile lui pentru ca tu crezi in Fiul Lui? Iisus nu a venit sa spele pacatele nimanui, Iisus a venit sa ne invete si sa ne demonstreze legea Iubirii. Legea iubirii era deja cunoscuta evreilor vechi dar se aplica numai evreilor. Iisus vine sa arate ca legea se aplica tuturor, si evreilor, si ne-evreilor. Iisus este Marele Invatator care prin cuvinte simple, ne-a lasat pilde incredibil de puternice, de o simplitate covarsitoare, accesibile si pentru mireanul simplu dar si marelui carturar. Ca orice profesor desavarsit, Iisus prezinta legea iubirii, o explica prin pilde si apoi o demonstreaza prin exemplul personal. Acesta e marele sens al jertfei de pe Golgota: cum sa induri rastignirea, batjocura, defaimarea, violenta si sa ramai in iubire! Un singur crampei de gand ar fi fost suficient Domnului Nostru Iisus ca sa ne inghete intr-o fractiune de secunda pe toti cei care i-am cerut rastignirea, pe toti cei care I-am batut cuie in palme, pe toti cei care L-am bicuit si L-am scuipat in obraz. Pe toti ne-ar fi facut sa disparem intr-o clipa, trebuia doar sa gandeasca acest lucru. Dar, pana in ultima clipa a jertfei sale pe cruce, Iisus a ramas in iubire, ne-a binecuvantat si ne-a iertat pe noi toti cei care am stat impotriva Lui. Ne-a demonstrat puterea sa Infinita, Iubirea sa Infinita. Toata aceasta demonstratie magistrala a Iubirii a curs prin fata ochilor nostri fara sa o intelegem.

Iisus a venit sa ne arate ca este posibil ca fiind oameni sa fim Dumnezeu. Iisus a venit sa ne arate cum sa inghitim defaimare, ura, batjocura, rastignire violenta dar sa ramanem totusi in Iubire. Dumnezeu ne-a trimis pe Fiul Sau ca pe exemplu nu ca pe rascumparator. Iisus a venit sa ne arate ca iubirea pentru aproapele transcede barierele de credinta, nationalitate, etnie, rasa. Iisus a venit sa ne uneasca in iubire iar noi in numele Lui ne dezbinam si ne separam de fratii nostri.

De aceea, cand vad aceasta „evanghelizare” de doi lei speranta, ma apuca greata. Sincer. Este blasfemie curata sa numesti pe Iisus parasuta de siguranta, sa prezinti un Dumnezeu care „inchide dosare” sau care te arunca intr-o inchisoare fara posibilitatea de eliberare conditionata.

Strategia de convertire a acestui pastor este foarte nociva: in primul rand te face sa te simti vinovat pentru tot ceea ce esti: mincinos, blasfemiator, hot, desfranat… Apoi, te asigura ca iadul este garantat singura optiune pentru tine, apoi te inntreaba in treacat: nu te preocupa chestia asta??? fireste, dar nu te lasa preocupat prea mult, avem noi deja solutia si se numeste <parasuta de siguranta Iius>. Trebuie doar te pocaiesti si sa crezi in Iisus si asa vei ajunge in rai. Este foarte interesant de urmarit privirea, comportamentul celor intervievati. Admit cu sinceritate ca sunt mincinosi, blasfemiatori, desfranati, hoti dar in momentul in care trebuie sa se pocaiasca pentru ca asta trebuie sa faca, ceva se schimba in interiorul lor, devin falsi. Acum sunt pocaiti de suprafata, dar in adancul lor deja se aprinde focul revoltei. Apare starea deconflict intre ceea ce esti cu adevarat si ceea ce arati la suprafata. Ceea ce spune predicatorul „makes sense”, are logica si nu prea are in acelasi timp. Argumentele lui simpliste par foarte solide, raiul sau iadul, foarte probabil iadul, dar, totusi ceva nu se leaga. Cand crezi ca ai castigat raiul, esti cu ambele picioare in iad de fapt, in iadul in care nu poti sa mai traiesti si sa fii asa cum esti tu ci incerci sa te faci pe tine cum iti spuen predicatorul sa fii.

Toate credinta lor se va baza ca si la ortodocsi doar pe „pilde infricosatoare”. Credinta lor vine din frica, din teama de iad si nu din intelegere. Pocainta lor este de  ocazie iar la primul examen mai serios, vor cadea din legea iubirii. Apoi. fireste ca predicatorul se va intoarce si mai puternic, facandu-l sa se simta si mai vinovat pentru ceea ce este. Asta este functia predicatorului, sa introduca in tine frica, divizarea, conflictul, falsitatea, fariseismul.

Oare cum am lasat ca oamenii astia sa devina luminatori spirituali? Cand au confiscat crestinismul asemenea indivizi? Se mai mira cineva de intunericul spiritual care e astazi pe Pamant? Eu, unul nu ma mai mir.

Chestia care imi displace intr-un mod particular este cea cu logica. Does that make sense? Asta are logica? Dumnezeu nu are logica, nu il poti cuprinde pe Dumnezeu cu mintea, niciodata, nu poti afirma ca stii EXACT ce vrea si ce nu vrea Dumnezeu. Dumnezeu este paradoxal, ca existenta insasi. Taoistii au surprins cel mai bine acest aspect:

Tao nu lupta dar castiga intotdeauna.

Atunci cand se apropie, Tao se retrage.

Atunci cand se retrage, Tao se apropie.

Dar asemenea concepte sunt greu de explicat si nu prea iti pot castiga membri cotizanti usor de manipulat si de tinut sub control in parohia ta. Dumnezeu nu are logica, nu poate fi cuprins in trei intrebari si patru raspunsuri. Dumnezeu nu este in alb si negru, in rai sau iad. Dumnezeu este Infinit in posibilitati si manifestari.

Anunțuri

Un gând despre „Credinta adevarata vine din intelegere si nu din inspaimantare

  1. Pai sigur ca nu poti stii exact ce vrea Dumnezeu, sau ce nu vrea. Atunci de unde stii ca Nu l-a trimis pe Iisus ca rascumparator ci ca sa ne arate legea iubirii? de unde stii ca Iisus este fiul lui Dumnezeu? Si de unde stii ce a vrut Dumnezeu sau Iisus sa faca, sa arate, sa demonstreze? Ei, oricare ar fi ei, gresesc si tu, indiferent cine ai fi tu, esti cel care stie si are dreptate? Nu e un pic de ipocrizie aici, o lipsa de logica si de bun simt?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s