Cand a devenit predica un monolog?

Duminica trecuta am urmarit cateva minute Sfanta Liturghie la Trinitas TV si la momentul predicii, am inceput sa ma intreb cand a devenit predica monolog. Oare macar la primii crestini a fost vreun moment in care predica sa fi fost un dialog? In intelegerea mea, predica inseamna cuvantul de invatatura al unuia mai luminat catre unul mai putin luminat, iar pentru ca asta sa se intample, ar trebui ca luminatorul sa il mai intrebe din cand in cand si pe obiectul luminarii daca  a inteles ceva, daca are ceva intrebari. In toate scolile prin care am trecut, profesorii ne-au explicat si apoi ne-au pus intrebari. Nu pot sa imi imaginez o materie la care profesorul intra in sala de curs, turuie si apoi iese pe usa fara sa raspunda la intrebari.

In ultimii 2000 de ani, toate slujbele au fost acaparate de preoti in timp ce mirenii si-au asumat si acceptat un rol de turma, pasiva aproape complet in timpul slujbei. Din cate stiu eu, poate ca singurul si ultimul mirean care a deschis gura in biserica este Iubitul nostru Presedinte cu ocazia vreunei canonizari. In rest, turma mirenilor, tace si asculta predica duminica de duminica.

Ori, cam de 2000 de ani, preotii acestia minunati tot predica dar pe noi nu ne mai intreaba nimeni daca intelegem ceva. De fapt, imaginea de la predica este o oglindire a situatiei in care a ajuns Biserica astazi: moarte clinica. Prin definitie, un organism este viu atunci cand primeste stimuli din mediul extern la care raspunde printr-o actiune externa. Ori, dragii nostri preoti de mult nu ne mai asculta si pe noi, cel mult pe la vreo spovedanie. Biserica nu mai asculta glasul turmei. Oile flamanzesc dar pastorii nu mai aud nimic. Oile striga dupa mancare, dar pastorul este prea ocupat de renovarea bisericii sau de indeplinirea targetului de vanzari la lumanari si icoane.

Cum ar fi fost oare daca Mantuitorul ar fi tinut doar monologuri? Este oare vreun moment in care Iisus a predicat si apoi a disparut fara sa dea explicatii? Poate ca se gasesc, dar cu siguranta acelea sutn exceptiile si nu regula, pentru ca Iisus este invatatorul desavarsit: aduce legea noua a iubirii aproapelui, o explica si apoi o demonstreaza prin sacrificiul sau, prin propria jertfa. Astazi, cei care sustin ca il urmeaza si ca ne pastoresc in numele lui au ramas doar la partea cu datul din gura, cu predica, explicatiile au disparut iar demonstratiile ce sa va mai spun.

 

Anunțuri

4 gânduri despre „Cand a devenit predica un monolog?

  1. Inaintand cu analiza, o parte din oi incep sa caute raspunsuri in afara bisericii. Celelalte oi nu mai asteapta nici un raspuns, convinse fiind ca doleantele lor vor fi rezolvate direct proportional cu suma depusa la cutiuta sau direct in mana preotului.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s